"Vol verwondering heb ik naar
het werk van de CareClowns gekeken. Wauw!"
Bart Chabot, ambassadeur CareClowns, Den Haag.

doneerbutton-geluksmoment2

 

Een ervaring van Hanneke Heessels (artistiek teamleider en CareClown Hansje)

Zoals altijd heeft ze haar ogen gesloten. Ook niet anders dan vorige keren, houdt ze haar armen stijf op de leuningen van haar rolstoel. Geheel gesloten zondert ze zich af van de rest. Hoewel de mevrouw met dementie nog niet lang in deze zorginstelling woont, kennen CareClown Hansje en Toos haar al wel.


De twee banen zich een weg door de zorginstelling voor mensen met dementie. Voorzichtig, speels en bescheiden druipen ze binnen bij een woonkamer. Ze zien de mevrouw in de rolstoel en herkennen haar van vorige bezoeken. Ze weten dat de mevrouw meestal niet reageert op het spel. Toch denken Hansje en Toos dat ze het wel altijd hoort en meekrijgt.

Dit keer zit de mevrouw iets opener dan vorige keren. Hansje probeert een contactmoment te creëren met haar ukelele. De mevrouw legt al snel haar vinger op haar lippen en zegt: ‘Ssht’. CareClown Toos probeert contact te maken met de mevrouw, terwijl Hansje op haar ukelele trommelt. Maar na een tijdje horen de clowns weer: ‘Sssht’. CareClowns Hansje en Toos beseffen dat ze iets anders moeten verzinnen.

Hansje pakt haar mondharmonica. De mevrouw liet het even toe… tot ze weer haar vingers op haar lippen legt. CareClown Toos haalt dan haar ‘trompet’ tevoorschijn. Het is geen echte trompet, het heeft meer iets weg van een bellenblaasstokje of een rietje. Maar Toos speelt er geweldige klanken uit met haar mond. Telkens als dit bijzondere instrument in beeld komt, zijn mensen verbaasd wat eruit komt. Maar zal het werken bij deze mevrouw?

Met haar ogen dicht luistert de mevrouw. Het werkt, de mevrouw laat Toos lang doorspelen. De clowns voelen dat ze helemaal openstaat voor hen. Na een poos brengt de mevrouw haar vinger weer naar haar lippen en zegt ze heel zachtjes: ‘Ssht’. Ze knijpt licht met haar ogen. CareClown Hansje denkt dat de mevrouw stiekem glimlacht achter haar ogen. De mevrouw heeft door dat ze de clown ‘aanstuurt’ en dat de clowns stoppen als zij ‘Ssht’ zegt.

Een magie. Dat voelen de clowns tussen hen en de mevrouw. Ze zetten een spel in, zoeken een ingang, horen ‘ssht’, passen het spel aan en proberen het opnieuw. De mevrouw geeft meestal niet in, maar deze dag was ze iets ontspannender. Ze accepteerde het spel en dat leidde tot een oprecht contactmoment. En dát voelt als magie.

Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.