"Vol verwondering heb ik naar
het werk van de CareClowns gekeken. Wauw!"
Bart Chabot, ambassadeur CareClowns, Den Haag.

doneerbutton-geluksmoment2

 

Een ervaring van Hanneke Heessels

“Jij bent toch dát meisje?” Een bewoonster op een zorginstelling kijkt CareClowns Hansje vragend aan. Zonder te weten wat de mevrouw bedoelt, beaamt Hansje dat zij inderdaad dát meisje is. Tevreden knikt de mevrouw.

“Goed dat je er bent” begint de mevrouw dan. “Het zit namelijk zo, ik vraag mij wel eens af waarom ik hier ben. Als ik het al niet weet, hoe moeten al die anderen dat dan weten?” Voordat iemand antwoord kan geven, gaat de mevrouw al verder: “Daarom ben ik blij dat jij er bent, want ik wil dat jij iedereen verteld dat ik hier ben!” Er zit dus maar een ding op voor Hansje en dat is iedereen vertellen dat deze mevrouw hier is. “Ja, dat ga ik gelijk doen”, zegt Hansje dan ook. Dat stelt de mevrouw gerust. Ze bedankt Hansje hartelijk.

Na het bezoek denkt CareClown Hansje nog eens over het bijzondere moment. De mevrouw dacht Hansje te kennen en had het gevoel dat ze op Hansje kon vertrouwen. Hansje had natuurlijk kunnen vragen: “Welk meisje bedoelt u?”, of kunnen zeggen: “Nee, dat ben ik vast niet mevrouw”. Hansje is allang blij dat ze de mevrouw haar als clown ziet. Een clown zegt ja en gaat mee in het verhaal. Een clown leeft in het hier en nu. Als de mevrouw denkt dat Hansje dát meisje is, dan is Hansje dát meisje!

Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.