DeltaPlan

"Hartverwarmend en ontroerend. Je gunt ieder mens met dementie en alle zorginstellingen een bezoek van CareClowns"
Claudia Sedney-van Remmerden, Zeist

doneerbutton-geluksmoment2

 

De CareClowns

Op dit moment werken er negentien clowns voor CareClowns. Zij bezoeken mensen met dementie in zorginstellingen door heel Nederland. Hieronder een aantal van onze clowns:

CareClown Polleke

Carla Schmidt Clown PollekeIk zie mezelf daar al zitten, later als ik oud ben. Tussen al die unieke mensen met een heel leven achter de rug.
Ik hoop dat er dan ook voor mij clowns zijn die echt en oprecht met mij in contact willen komen. En dat het lukt. Dat we samen zingen, lachen of er even helemaal uit kunnen breken. En ik hoop dat ik dat moment dan héél lang vast kan houden.


CareClown Tup

ArthurTup

Ik vind het prachtig  en een voorrecht om licht, leven en kleur te brengen in het leven van mensen die dat nodig hebben. Mensen met dementie verdienen het volste respect en dankzij de clown kan ik hen op een open, vrije, liefdevolle en speelse manier bereiken. Samen zorgen we ervoor dat er dan iets moois, grappigs of spannends ontstaat en als ik dan die twinkeling in de ogen zie verschijnen, tja, wat is er nou mooier dan dat?


CareClown Miep

Careclowns120316 nrklein

Ouderen geven ontzettend veel inspiratie. Na een lange dag werken ga ik voldaan naar huis. Aandacht geven door middel van muziek en humor en zo contact krijgen met mensen met dementie is goud waard. Zij voelen zich gewaardeerd en gezien, maar ik ook. Ik ben nieuw en jong. Dit is voor mij een groot avontuur en ik geniet.  


CareClown Anne-Marie

Careclowns120316 nr.23Klein

Door persoonlijke ervaring met familieleden en vrienden weet ik hoe belangrijk het is om de complexiteit van dementie terug te brengen tot eenvoudige emotionele ervaringen. Wat me aanspreekt in de aanpak van CareClowns is de openheid van de clown, die altijd met een groot ‘ja’ reageert in het hier en nu. Daardoor is de clown in staat om de zorg over de dementie even terzijde te schuiven en de mens weer centraal te stellen en in het zonnetje te zetten. De lach is daarin essentieel, ontwapent en slaat een brug tussen heden en verleden.


CareClown Bidoe

Bidoeklein

 Ik vind het een voorrecht om even mee te bewegen op de levensweg van ouderen met dementie. De alledaagse dingen met humor te belichten en kleurrijk in te vullen zodat deze kwetsbare mooie mensen weer even kunnen genieten en lachen. Daar help ik als CareClown Bidoe met heel veel plezier een handje aan mee


CareClown Foleo

HarmFoleo Transparant

Ik wil graag iets teruggeven aan mensen, die hun hele leven gewerkt hebben aan het opbouwen van de maatschappij zoals die nu is, maar na gedane arbeid buiten beeld raken en (dreigen te) vereenzamen. Ik wil deze mensen laten merken dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn en dat daar ook nog plezier aan te beleven valt. Oftewel, ik wil de neerwaartse spiraal, waar veel ouderen zich in bevinden, doorbreken en hen zo weer wat vreugde en plezier laten beleven. Een lichtpuntje zijn dus...


CareClown Jaja

EvelineJaja

Mensen bezoeken met een leven achter de rug van hard werken en/of zorg voor kinderen. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Mensen die al een hele tijd hun leven leven, vol lief en leed. Mensen bij wie in fasen het vermogen op door ons herkenbare of geaccepteerde manieren te communiceren afneemt en ten slotte geheel wegvalt. Om door middel van mijn clown Jaja contact te hebben met de oudere kwetsbare mens in zijn/haar wereld en elkaar daar even te ontmoeten...ervaar ik als bijzonder en het raakt me.


CareClown Mimi

KarinMimiDe ouder wordende mens wordt vaak steeds kwetsbaarder. Om hen van dichtbij te mogen ontmoeten raakt mij enorm. De openheid die er kan ontstaan door als clown in het nu bij hen aanwezig te zijn is zo ontroerend. Om de ander te mogen ontmoeten en kleur te brengen aan de dag door middel van spel en muziek maakt mij blij. Om met de ander de alledaagse dingen in een ander daglicht te bekijken.

 


CareClown Olga

BrendaOlga TransparantAls kind omringd door oudtantes was mijn liefde voor de oudere mens al vroeg geboren. Ook in mijn werk als activiteitenbegeleidster heb ik altijd geprobeerd wat licht en lucht te brengen in het bestaan van ouderen die in hun laatste jaren afhankelijk zijn geworden van de omstandigheden in een verpleeghuis. De clown heeft zijn eigen wereld en eigen logica, maar kan ook meegaan in een andere wereld, daar contact maken en plezier beleven met wat er is, wat dat dan ook moge zijn...Even de zon te kunnen laten schijnen, dat is een heerlijk vak!


CareClown Sien

EllenSien TransparantIk vind ouderen vaak authentiek en echt, maar ook kwetsbaar door wat de ouderdom met zich meebrengt aan verlies, ongemak en beperkingen. 

 

Dat raakt me. Die echtheid, puurheid vind ik belangrijk als clown en daarin hoop ik de oudere mens te raken en te ontmoeten. Door zang, spel en muziek te brengen als clown wil ik het gezonde deel 

!raken in ieder mens zodat er contact kan zijn door een blik, een lach of een traan. Maar vooral met liefdevolle aandacht en respect voor die mens en met plezier


CareClown Toos

AnnekeToos Transparant

Voor mij gaat het om "ont-moeten". De bewoners moeten niets. Ik ook niet. In de vrijheid die dan ontstaat, kan er van alles gebeuren. Even een stukje samen-leven. Geweldig! 


Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.