"Zelfs de mensen die moeilijk uit hun isolement te halen zijn, reageerden enthousiast!"
Anke Wubs-Verhage

doneerbutton-geluksmoment2

 

Bornholm oktober 2

Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Grote kans dat het ook in uw omgeving voorkomt. Nederland telt op dit moment ongeveer 270.000 mensen met dementie (bron: Alzheimer Nederland). Met de vergrijzing in ons land zal dit aantal in de nabije toekomst meer dan verdubbelen. In 2040 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. 

Het begrip dementie betekent letterlijk 'ontgeesting'. Iemand die lijdt aan dementie verliest steeds meer grip op het leven en wordt uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Het ziekteproces gaat meestal gepaard met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving heeft dementie ingrijpende gevolgen. 

Eenzaamheid en sociaal isolement bij deze groep mensen is groot. Niet alleen omdat ze soms lastig te bereiken zijn, maar ook omdat velen weinig of geen bezoek ontvangen. Verzorgend personeel moet door bezuinigingen, personeelstekorten en werkdruk prioriteit geven aan dagelijkse verzorging. Een logisch gevolg hiervan is dat er steeds minder ruimte is voor individuele aandacht. Persoonlijk contact en verlichting van het eenzame bestaan is hard nodig. Daarom CareClowns. 

DeltaPlan

Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.