"Vol verwondering heb ik naar
het werk van de CareClowns gekeken. Wauw!"
Bart Chabot, ambassadeur CareClowns, Den Haag.

doneerbutton-geluksmoment2

 

CareClowns kunnen spontaan contact maken. Meegaan in de belevingswereld. De mensen met dementie de hoofdrol geven en laten lachen!

website uitnodigende hand hans

Een clown bij een volwassene met dementie lijkt misschien in eerste instantie niet zo logisch als een clown bij een kind. Toch kan juist de clown mensen met het complexe ziektebeeld dementie bereiken. Deze mensen leven vaak in hun eigen wereld. En de clown leeft speels en onbevangen in het hier en nu. Hij velt nergens een oordeel over en is overal benieuwd naar. Hij kijkt niet naar de beperkingen van de ziekte dementie, maar naar de complete mens. Als geen ander is hij dus in staat op respectvolle wijze mee te gaan in de belevingswereld van mensen met dementie, om zo echt contact te maken.

Voor de CareClowns in een zorginstelling staat bovendien niet het clownspersonage, maar de persoon met dementie centraal. De CareClown stemt zijn spel volledig af op de persoon en speelt subtiel in op signalen. Zijn aanwezigheid is allesbehalve schreeuwerig, maar juist klein, zacht en compassievol. Hij dringt geen vermaak op, maar nodigt ontwapenend uit tot spel en contact. Hij ontroert, verwondert en brengt de ouderen met dementie een lach op hun gezicht. 

Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.