"Hartverwarmend en ontroerend. Je gunt ieder mens met dementie en alle zorginstellingen een bezoek van CareClowns"
Claudia Sedney-van Remmerden, Zeist

doneerbutton-geluksmoment2

 

CareClowns aan het woord

Een bijzondere lach, een opvallend contactmoment, een persoon die je bij blijft… Iedere week delen CareClowns een bijzondere ervaring.
In de blogs nemen de clowns je mee in het werk van CareClowns. Lees je mee?

Een CliniClown maakt van niets iets

Vanaf 2018 valt CareClowns onder CliniClowns. Een logische stap, omdat veel clowns al spelen voor mensen met dementie én voor zieke en gehandicapte kinderen. Ook Biem Bremer speelt voor beide doelgroepen. Contact ontstaat volgens hem vaak met iets kleins en van daaruit brengt hij als clown Bidoe een beetje afleiding en ontspanning. “Je spel begint met eenvoud en verwondering. Je maakt van niets iets. Het kan beginnen met een stukje papier of een theelepeltje.”


De magie van een contactmoment

Een ervaring van Hanneke Heessels (artistiek teamleider en CareClown Hansje)

Zoals altijd heeft ze haar ogen gesloten. Ook niet anders dan vorige keren, houdt ze haar armen stijf op de leuningen van haar rolstoel. Geheel gesloten zondert ze zich af van de rest. Hoewel de mevrouw met dementie nog niet lang in deze zorginstelling woont, kennen CareClown Hansje en Toos haar al wel.


Contact maakt het vak van CliniClown

Vanaf 1 januari zal CareClowns onderdeel worden van CliniClowns. Dit betekent dat de clowns voor mensen met dementie én voor zieke en gehandicapte kinderen zullen spelen. Veel clowns spelen momenteel al voor beide groepen, wat de overgang een logische stap maakt. Zoals Hanneke Heessels. “Bij wie je ook komt, elke keer weer is het goed kijken, inschatten en een ingang vinden. Zo maak je contact en dat maakt het vak.”


Jij bent toch dat meisje

Een ervaring van Hanneke Heessels

“Jij bent toch dát meisje?” Een bewoonster op een zorginstelling kijkt CareClowns Hansje vragend aan. Zonder te weten wat de mevrouw bedoelt, beaamt Hansje dat zij inderdaad dát meisje is. Tevreden knikt de mevrouw.


Op bezoek bij klokkenmaker Jan

Een ervaring van CareClowns Anne-Marie en Truus

Meneer Jan heeft dementie en woont in een zorginstelling.  Voor de derde keer krijgt hij bezoek van CareClowns Anne-Marie en Truus. Voetje voor voetje komen ze binnen in de prachtige kamer van meneer Jan. Zijn kamer hangt vól met prachtige klokken. Allemaal zijn ze gerepareerd door meneer Jan. Hij is namelijk klokkenmaker.


Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.