DeltaPlan

"Vol verwondering heb ik naar
het werk van de CareClowns gekeken. Wauw!"
Bart Chabot, ambassadeur CareClowns, Den Haag.

doneerbutton-geluksmoment2

 

CareClowns aan het woord

Een bijzondere lach, een opvallend contactmoment, een persoon die je bij blijft… Iedere week delen CareClowns een bijzondere ervaring.
In de blogs nemen de clowns je mee in het werk van CareClowns. Lees je mee?

LICHT – een dagje mee met CareClowns

 

Een gastblog van Laura Koppenberg, manager bij CliniClowns

 

De televisie staat aan: Max Geheugentrainer. Ik kijk om me heen. Ik zit in een gezellige woonkamer waar sfeer hangt. Kleedjes op tafel, er staan planten. Een mooie oude pendule, een boekenkast. Aan de grote tafel zitten een stuk of 7 mensen, mannen en vrouwen. Soms in een rolstoel, ze staren voor zich uit, ze drinken een kopje koffie.
Het is moeilijk contact met ze te maken.

Soms begint iemand uit het niets te praten.
Ik kan er geen touw aan vast knopen en het lijkt tegen niemand in het bijzonder gericht.

De mensen voor de televisie lijken het programma nauwelijks te registreren.

Ik ben met Nathalie Verdonschot, manager bij CareClowns, een dagje mee op pad.


Rust

Een ervaring van Brenda Pronker (CareClown Olga)

Met onrustige geluiden en een nerveuze blik loopt een mevrouw de hele dag angstig heen en weer. Zij zit dan ook niet in de huiskamer waar CareClowns Olga en Toos deze keer spelen. Na hun bezoek aan een huiskamer lopen de clowns de gang op. Daar komen ze de mevrouw tegen. Ook vandaag ziet ze er nerveus uit. De clowns leggen hun spullen weg en CareClown Olga pakt de doorleefde armen van de mevrouw vast. Al snel voelt ze dat de mevrouw op haar leunt.


Een plekje in haar hart

Een ervaring van Hanneke Heessels (artistiek teamleider en CareClown Hansje)

Al eerder schreven we over een mevrouw die CareClowns in haar hart gesloten heeft. Deze mevrouw was altijd vol van levensenergie en vreugde. De laatste tijd is zij in een verre fase van dementie, de vorige keer dat de clowns bij haar waren werd dan ook anders dan eerst. Lees dat blog hier.

 

CareClowns Hansje en haar collega zijn laatst weer bij de zorginstelling geweest waar deze mevrouw woont. Al snel vroeg een verzorgster of ze nog even naar de huiskamer wilden gaan van die mevrouw.

Stilletjes schuifelden de clowns binnen. De mevrouw heeft de clowns een plekje in haar hart gegeven en zij begreep dat dit de laatste kans was om de clowns te zien. Deze kans pakte ze dan ook om afscheid te nemen. Een emotioneel moment brak aan. Samen zongen ze hun laatste lied. Het liet bij de clowns een enorme indruk achter.

 

 


7 factoren voor het vinden van nieuwe CareClowns

Hanneke Heessels (artistiek teamleider en CareClown Hansje) deelt waarop gelet wordt in een zoektocht naar nieuwe CareClowns.

CareClowns is op zoek naar nieuwe clowns (lees hier de vacature). Hanneke Heessels vertelt waarop gelet wordt tijdens de zoektocht. 


Van een lastige situatie naar een mooi moment

Een ervaring van Hanneke Heessels (artistiek teamleider en CareClown Hansje)

CareClowns Hansje en Toos betreden een woonkamer. Daar treffen ze drie medewerkers van de zorginstelling zittend naast een meneer met dementie. De drie medewerkers kennen de clowns nog niet.

 

De clowns kennen de man die aan tafel zit al. Maar nu merken de clowns op dat hij achteruit is gegaan. De clowns schatten opnieuw in hoe zij hem kunnen benaderen, hij lijkt namelijk een beetje teruggetrokken. Terwijl CareClowns Hansje en Toos spelen, maakt een van de medewerkers een opmerking tegen de meneer: “Je snapt er helemaal niks van hè.” Oei, denken de clowns, dat is geen fijne opmerking. En dat kan erg afleiden.


Initiatief van CliniClowns

dementerenden ouderenStichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Wij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. We proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.

Lees meer over de organisatie

Mensen met dementie

Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.